Kognitiv adfærdsterapi
Kognitiv adfærdsterapi (KAT) – også kaldet kognitiv terapi eller CBT (fra det engelske Cognitive Behavioural Therapy), er en terapiform som har særligt fokus på, hvordan vi kan ændre vores følelser og kropsfornemmelser via de tanker, som vi tænker og den adfærd vi har. Udgangspunktet er, at vores tanker, følelser, kropsfornemmelser og adfærd er tæt forbundne, som tegningen her også viser (Den Kognitive Diamant).
Går du f.eks. og tænker på, at du skal i biograften med en ven, som du glæder dig til at se, vil du typisk føle glæde, kropsfornemmelsen vil være “let og varm”, og det får dig måske til at små nynne (en adfærd). Kommer du derimod til at tænke på, at sidst du var i biografen var der rigtig mange mennesker, det var varmt og du følte dig utilpas, så vil den tanke måske gøre dig nervøs eller bange for at det skal ske igen, og så vil du måske få kropsfornemelser som hjertebanken, svedige hænder, kvalme, og måske vil det få dig til at ringe afbud. Andre tanker vil føre til tristhed, sorg osv.
Alle følelser hører med til livet, og alle vores følelser er vigtige, fordi vi kan bruge dem til at “navigere” efter. De er med til at fortælle os hvad vi kan lide, hvad der er vigtigt for os, og hvad vi skal undgå. Men nogle gange kan vi blive viklet ind i nogle “uheldige tankespiraler”, hvor vi i særlig grad tænker triste tanker, som ved depression – eller bange tanker, som ved angstlidelser, eller “hvis bare jeg var tynd”, som ved spiseforstyrrelser.
Ved behandling af depression, angstlidelser og spiseforstyrrelser vil mit første valg af metode altid være kognitiv adfærdsterapi.
Ønsker du at læse mere om angstlidelser klik her
Ønsker du at læse mere om depression klik her
Ønsker du at læse mere om behandling af spiseforstyrrelser klik her