Spiseforstyrrelser: Anoreksi, Bulimi, Tvangsoverspisning (BED)

Tvangsoverspisning (BED):

Hedder på engelsk Binge Eating Disorder forkortet BED. Lidelsen har endnu ikke en officel diagnose, men forventes at blive optaget i det europæiske diagnosesystem ved næste revidering. Personer som lider af tvangsoverspisning oplever, at de inden for en tidsperiode på et par timer kan indtager en mængde mad som er væsentligt højere end den andre er i stand til at spise. Nogle overspisninger kan være planlagte og andre kan opstå spontant. Overspisningerne giver næsten altid personen en oplevelsen af at miste kontrollen imens madindtaget står på. Personer som lider af tvangsoverspisning vil ofte veksle mellem perioder med meget striks diæt og perioder med mange overspisninger, og vil derfor ofte have en vægt som kan svinge 20-50 kg. Mange har et stort ønske om at tabe sig, og oplever stor skam over at det ikke lykkes. 40.000 mennekser i Danmark anslåes at lide af tvangsoverspisning.

Bulimi:

Personer ramt af bulimi, har en stor frygt for at tage på i vægt. De vil ofte veksle mellem slankekure, overspisningsperioder og udrensning. Udredningen vil ofte være opkastninger, men kan også være brug af afføringsmidler eller overdreven dyrkelse af motion. Mennesker med bulimi er tit flove over deres overspisninger og opkastninger, og forsøger derfor ofte at skjule deres spiseproblemer for omverdenen. Ca 30.000 mennekser i Danmark anlåes at lide af bulimi

Anoreksi

Personer med anoreksi er ekstremt optaget af kost, vægt og udseende. De har et stærk ønske om blive tyndere, og sulter sig selv til undervægt. Deres krops-billede er ofte forvrænget, og trods undervægten vil de tit mene, at de bør tabe sig endnu mere. Personer ramt af anoreksi er ofte perfektionistiske og stiller ekstremt høje krav til dem selv. Ca 5.000 danskere lider af anoreksi.

 

Du kan læse om behandlingen her